VDSL2

Beställde för ett tag sedan uppgradering av bredbandet till VDSL2 (Bredband 30). Nu hör det till saken att jag inte är vän med telias så kallade ”Smart”-modem, som är alltför instabila och begränsade i sina inställningar. Det finns dock alternativ, Zyxel P-870H-51a vilket är ett VDSL2 modem/router med fyra lan portar.

Nu har vi inte bara internet från telia, utan även ip-tv och ip-telefoni, vilket kräver att man kan kan separera paketen efter deras vlan-id. Tacksamt nog så har Zyxel lagt ut en konfigurationsfil för modem som ställer in så att telefoni, tv och internet hamnar på varsin port. Dock förlorar modem sina brandväggsegenskaper, men det behöver inte vara till någon nackdel.

Det var inga problem att lägga in inställningarna och allt verkar fungera som det ska. Dock kräver ip-telefonin en adapter, som man måste fråga/tjata efter.

Prestandamässigt så har vi nu 30-31 Mbit ner och 10,9-11 Mbit upp, och att titta på hd kanaler på tv-n verkar inte påverka hastigheten.

Det blev ett klar märkbar lyft mot det gamla uppkopplingen som inte gav mer än 4-5Mbit ner (trots att vi bor ganska nära telestationen ca 250m).

Uppdatering av dyndns-adress i Cisco RV042 fungerar ej

Routern har inte bara problem med långa dyndns-adresser, den uppdaterar inte adressen efter 30 dagar, vilket är ett problem om man inte vill betala för ett premium konto. Om man loggar in på router och går in på dyndns inställningarna och sparar så blir adressen dock uppdaterad. Men vem vill behöva logga in på router var trettionde dag för att adressen inte skall sluta fungera!

Ja ja jag vet att det finns program som man lägger på någon dator för att uppdatera dns adressen automatiskt, men när man köper en router där framgår av specifikationerna att den stöder dyndns så förväntar man sig att det skall fungera!

Efter lite googlande visar det sig att det inte bara är jag som har det problemet det finns ganska många inlägg på Ciscos forum om just det problemet. Även om jag har rev 2 av router verkar det som problemet kvarstår rev 3, men det kan ha blivit åtgärdat, dock tvivlar på att Cisco skulle åtgärda felet. Av de kommentar på Ciscos forum verkar det som Cisco inte är speciellt intresserade av att åtgärda fel i redan sålda produkter!

För lång dyndns adress för Cisco RV042

Skaffade nyligen en ny router efter att den gamla började började tappa packet och bete sig underligt åt. Efter lite letande fastnade jag för Linksys RV042. Den verkade i stort ha de egenskaper jag behöver, bl a VPN möjligheter, port prioritering, DDNS, hygglig prestanda och ett överkomligt pris.

Initiala installationen gick utan några problem, router är snabb vid omstarter i de fall ändringar kräver omstart även om många ändringar sker utan behov av omstart, till skillnad mot de Belkin och Zyxel routrar som jag petat på.

Men när jag skull ställa in Dyndns-adressen i router stötte jag på en begränsning som jag inte förstår varför man har. Adressen skall matas in i tre fält var av det mittersta fältet endast rymmer 15 tecken vilket blir ett problem om den Dyndns adress som man har är betydligt mycket längre.

Googlande på problemet visade att problemet är känt sedan flera år och att Linksys inte verkar vara intresserade att fixa det. De flesta förslag som jag hitta var att uppdatera firmware, visserligen finns det en nyare version versionsdatum 2010.08.19  men om den skulle lösa problem framgår inte och så krävs det ver 3 av hårdvaran och den som jag har är ver 2 tillverkad 2010.06 .

Efter ytterligare googlande hittade jag detta inlägg från 17/11-2009 på  ironportnation av  jrhelgeson, där han hade funnit att om man matade in en bokstav + punkt och mittendelen av adressen i den första textrutan och sparade, så flyttas den text som står efter punkten till mittenrutan trots att den inte får plats och man kan lägga in rätt första del av adressen i den första rutan.