VDSL2

Beställde för ett tag sedan uppgradering av bredbandet till VDSL2 (Bredband 30). Nu hör det till saken att jag inte är vän med telias så kallade ”Smart”-modem, som är alltför instabila och begränsade i sina inställningar. Det finns dock alternativ, Zyxel P-870H-51a vilket är ett VDSL2 modem/router med fyra lan portar.

Nu har vi inte bara internet från telia, utan även ip-tv och ip-telefoni, vilket kräver att man kan kan separera paketen efter deras vlan-id. Tacksamt nog så har Zyxel lagt ut en konfigurationsfil för modem som ställer in så att telefoni, tv och internet hamnar på varsin port. Dock förlorar modem sina brandväggsegenskaper, men det behöver inte vara till någon nackdel.

Det var inga problem att lägga in inställningarna och allt verkar fungera som det ska. Dock kräver ip-telefonin en adapter, som man måste fråga/tjata efter.

Prestandamässigt så har vi nu 30-31 Mbit ner och 10,9-11 Mbit upp, och att titta på hd kanaler på tv-n verkar inte påverka hastigheten.

Det blev ett klar märkbar lyft mot det gamla uppkopplingen som inte gav mer än 4-5Mbit ner (trots att vi bor ganska nära telestationen ca 250m).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *